Tuplica Vendégház

Vadása-tó

Emlék. Vendég. Szeretet.

Vadása-tó

  • Vadsa t
  • IMG 0715 02
  • SAM 1236 01
  • SAM 1242
  • SAM 1235
  • WP 20150624 20 30 18 Pro

A csodálatos Vadása-tó méltán híres messze földön. Csillogó vize nemcsak a szemet gyönyörködteti: a nyári melegben hűs felfrissülést kínál. A tó meseszép környezetben fekszik, ezért sokan már csak a séta kedvéért is felkeresik. A horgászok körében szintúgy népszerű.

Strand

A parton strand várja a fürödni vágyókat, amelyen öltözőkabin, mellékhelység és büfé van, kissé távolabb más vendéglátóegységek is működnek. A víz nem mélyül túl gyorsan, így családoknak ideális, de úszáshoz bőven elegendő.

Sétautak

A tó szépségét több gyalogútról csodálhatjuk meg. Ilyenek a vízpartot érintő sárga túrajelzés és az azon körbemenő Rókalyuk turistaösvény. A Malomgát tanösvény is innen indul, ezen Őrimagyarósdra kirándulhatunk el.

Egy kis történelem

A Vadása-tavat 1970-ben, a Vadása-patak felduzzasztásával építették. Hogy miért éppen "Vadása"? A helyiek szerint a víz forrását vadak, egész pontosan rókák ásták ki - a "vadásta" szóból pedig már gyorsan kiesett a "t". Az építkezés szorgalmazója a falu akkori KTSZ-ének vezetője, Solymár Lajos volt, akinek a nevét ma a tóhoz vezető utca viseli. A hely gyorsan népszerű lett, írott források szerint a 80-as években már napi 5-15 ezer ember fordult meg itt. A rendszerváltás és a gazdasági válság csökkentette az ideutazók számát, a Vadása ma egy csendes, újrafelfedezésre váró vidéki tó.

A Vadása-tó a 80-as években

A Vadása-tó honlapja itt található.