Tuplica Vendégház

Őrség

Emlék. Vendég. Szeretet.

Őrség

Járt már az Őrségben? Ha igen, biztosan beleszeretett ebbe a csodálatos tájba. Szinte függőséget okoz: magába szippant, belopja magát az ember lelkébe, és aki itt járt, az újra és újra visszalátogat. Van, akit a természet közelsége varázsol el, van, akit az itteni élet harmóniája, vagy éppen a sokszínű, máig élő hagyományok, az itt lakók közvetlensége. Persze látnivalóból is akad itt rengeteg. Hadd mutassunk néhányat!

Őriszentpéter

A Őrség fővárosa számos megnéznivalóval csalogatja a vendégeket. Itt van Közép-Európa egyik legrégebbi téglaégető kemencéje, egy fontos Árpád-kori templom, az Őrségi Nemzeti Park központja a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközponttal, és ezek csak az épített értékek. A környék seregnyi védett faj otthona, például a narancslepke az egész világon csak egy itteni réten él.

Rendezvényekből sincs hiány: nagy népszerűségnek örvend az őrségi vásár, a Hétrétország fesztivál, és még sorolhatnánk a programokat. A közelgő eseményekről itt tudhat meg többet.

Szalafő, Pityerszer

Az Őrség sokak számára egyet jelent a népiességgel, ez talán (többek között) a pityerszeri népi műemlékegyüttes miatt van így. Ez a hely hitelesen mutatja be a régiek mindennapjait, és a világon egyedül itt tekinthető meg egy emeletes kástu, azaz egyfajta különleges tárolóépület.

Magyarszombatfa

Az Őrség a fazekasok, vagy ahogy errefelé mondják, a gerencsérek országa. Különösen igaz ez Magyarszombatfára, itt a gerencsérségnek különösen nagy hagyománya van. Ha érdekli, hogyan készülnek a cserépedények, szeretne egyet hazavinni, vagy akár saját kezűleg formázni, látogasson el ide!

Velemér

Velemér is egészen kivételes Árpád-kori templomáról híres. Páratlan értékű freskóit Aquila János festette 1377 körül, ezek még ma is láthatók. A képek elhelyezése is zseniális, minden szentre a maga napján vetül a fény.