Tuplica Vendégház

Hegyhátszentjakab

Emlék. Vendég. Szeretet.

Hegyhátszentjakab

Hegyhátszentjakab viharos történelmet tudhat maga mögött, de ma már egy igazi nyugodt, békés, barátságos falu az Őrségben. Csupán 250-en lakják, és távol esik minden forgalmas útvonaltól, így zavartalan a hely harmóniája. A táj, természet és ember összecsiszolódott az évszázadok alatt, mostanra egy csodálatos egységet alkotva.

Hogy mit érdemes megnézni?

Árpád-kori templom

Hegyhátszentjakabon az a furcsa eset állt elő, hogy a templom idősebb, mint maga a falu. A környéken élő emberek még az 1200-as években fogtak össze, és építették Isten házát az erdőbe, minden lakott helytől egyenlő távolságra. Háromszáz évvel később azonban a törökök feldúlták Pusztaszentmártont, a túlélők pedig a templom tövében alapítottak új falut, akkor még Kosárháza néven.

Templomunk az eredeti formáját sajnos már csak részben őrzi. Kívülről és belülről is többször fel lett újítva, az oltár barokk stílusú, de aki szemfüles, még észrevehet egy darabot a legelső festésből a torony oldalán.

Vadása-tó

A környék talán legnagyobb nevezetessége a festői Vadása-tó. Fürdéshez, horgászathoz, de akár csak egy nyáresti sétához is kiválóan alkalmas.

Színes programok

A község életét számos rendezvény élénkíti. Talán a legnépszerűbb a falunap, de akad távoli versenyzőket is idevonzó fogathajtó verseny, bagolytúra, de nincs hiány hagyományőrzésből sem: évente tartanak például rönkhúzást és májusfa-állítást. Az aktuális programokért látogasson el ide.